Здрава храна

126

Сок против поленова алергија

Поленот не им прави проблеми на луѓето само во пролет, туку тоа може да се случува и во лето и во есен во зависност од видот на полен што ја предизвикува алергијата. Симптомите на алергија од полен можат да бидат незгодни и да предизвикаат сериозни тешкотии, постои шанса пропишаните лекови да предизвикаат голем број нуспојави. Едно од растенијата што задава најмногу проблеми во овој период на алергии, секако, е амброзијата. Нејзините зрна од полен може да предизвикаат кивање, црвенило на окото, отежнато дишење и да ја нарушат целосната слузница на дишните патишта.
Постои природен лек, за кој се верува дека може да помогне да се ослободите од непријатните симптоми, а истовремено и да го зајакнете организмот. Станува збор за сок што ублажува благодарение на состојките што имаат антиинфламаторно дејство, ги отвораат дишните патишта и ја нормализираат работата на слузницата. Состојки: 1 морков, 1 јаболко, четвртина ананас, едно парче целер и половина цвекло.