Зачините понекогаш се подобри од лековите

219

Зачинетата храна во одредени случаи има доста предности во однос на употребата на лекови. Оние што редовно консумираат ваква храна, побрзо се справуваат со болестите и имаат подолг животен век. Значи, храната со зачини (што содржи лук, кромид, рен, пиперка) има многу корисни медицински својства.
Ја намалува телесната тежина: луѓето што консумираат јадења со додатоци од зачини ја намалуваат потребата од солена, слатка и мрсна храна.
Го продолжува животниот век: неодамнешните студии на Кинеската академија за медицински науки покажале дека луѓето што секојдневно консумираат зачини имаат 14 отсто помал ризик од болести.
Го спречува прејадувањето: зачинетата храна ве прави сити. Една студија покажала дека луѓето што јадат зачинето предјадење, за ручекот или вечерата консумираат многу помалку храна.
Го регулира хормонот за глад: хормонот одговорен за чувството на глад е единствениот виновник зошто јадеме сѐ повеќе. Зачинетата храна ќе го намали влијанието на овој хормон.

Го зајакнува имунолошкиот систем: антиканцерогените својства на фенолот (кој го има во многу зачини), заедно со антибактериските својства на зачинетата храна, обезбедуваат добра одбрана од инфекции и го бранат телото од надворешни непријатели. Традиционалната медицина е добро запознаена и со капсаицинот, кој се наоѓа во повеќе зачини и е корисен за бубрезите, белите дробови и за срцето, а најмногу го има во лутите пиперки.
Ги намалува воспалителните процеси: зачинетото јадење може да го намали воспалението во телото како резултат на фенолните материи, кои го намалуваат ризикот од отекувања и физичка болка.
Штити од болести што се пренесуваат преку храната: зачинетата храна има антимикробни својства. Ги елиминира штетните паразити и микроскопските микроорганизми присутни во храната.

Го поттикнува метаболизмот: капсаицинот го стимулира метаболизмот преку процесот на греење, кој е познат како термогенеза. Термогенезата може да го забрза варењето на храната и да согори дополнителни 50 калории по консумирање лут оброк.
Спречува појава на рак: иако антиканцерогените својства на зачинетата храна не се докажани во целост, се знае дека оваа храна содржи флавоноиди и каротиноиди што ги напаѓаат клетките на ракот и слободните радикали во организмот. Консумирањето поголеми количества лути пиперчиња значи помал ризик од појава на рак на простатата.
Ја подобрува функцијата на крвните садови: капсаицинот исто така помага и во намалување на нивото на холестеролот и го намалува крвниот притисок.