Животни

24

Разгалените кучиња повеќе страдаат од алергии

Истражувањето на ветеринарните експерти сугерира дека до 20 отсто од осум милиони кучиња во Велика Британија страдаат од алергии и дека нивната состојба ја предизвикува удобниот начин на живот. Истражувањето покажало дека поголемо количество време поминато во затворен простор, седењето на кауч и јадењето храна за луѓе предизвикува кучињата да страдаат од алергии.
Експертите предупредуваат дека лабрадорите, кои беа најпопуларна раса во 2019 година, се особено подложни на овие алергии, како и јоркширските териери. Д-р Дан О’Нил, виш предавач по епидемиологија на животни на Кралскиот ветеринарен колеџ, вели дека алергиите се одговорни за некои од најчесто забележаните состојби, вклучувајќи иритација на кожата и проблеми со ушите и очите.

Неговото истражување сугерира дека 2,56 милиони кучиња во Велика Британија страдаат од воспаление и дека околу 1,6 милион од овие случаи се поврзани со алергиска реакција.
Се смета дека ако кучето расте во чиста куќа, тогаш неговиот имунитет не е доволно загрозен, што може да доведе до премногу чувствителни имунолошки одговори. Исто така, сугерира дека факторите на животната средина можат да предизвикаат алергени, како што е изложеноста на мртви клетки од грини што се наоѓаат во перниците што ги користат кучињата.