Mачките можат да бидат добри и за вашето здравје

Mачките можат да го направат вашиот живот поздрав и посреќен. Истражувањата велат дека тие можат да помогнат во заздравувањето на коските, тетивите и мускулите. Звукот што мачката го произведува обично е знак дека вашето домашно милениче е задоволство и среќно, но овој звук може да има и лековити ефекти. Накратко, мачките предат со фреквенција од 20 до 140 херци, а некои студии покажале дека фреквенциите помеѓу 18 и 35 херци имаат позитивни ефекти врз нашите зглобови по повреда.

Мачките можат да го подобрат вашето ментално здравје. Истражувањето спроведено во Австралија покажало дека сопствениците на мачки имаат многу подобро ментално здравје отколку луѓето без домашни миленици. Ова истражување тврди дека луѓето се посреќни, посигурни и помалку нервозни.
Мачките можат да го намалат нивото на стрес и анксиозност. И тоа многу едноставно, со лежење во скутот. Нивното предење може да ви помогне да се чувствувате многу подобро. Овие крзнени пријатели, исто така, можат да го намалат ризикот од развој на срцеви заболувања.