Животни

60

Како да му помогнете на вашето вознемирено милениче

Истражувањата покажуваат дека стресот може негативно да влијае врз здравјето на нашите миленици ако не им посветиме доволно внимание. Ова особено се однесува на кучињата. Затоа е исклучително важно да се биде внимателен со нив кога се во стресни ситуации. Ако видите дека вашето домашно милениче е вознемирено поради огномет, немојте само да го гледате, туку обидете се да го смирите. Можете да го гушкате, затоа што прегратките го намалуваат нивото на стрес кај кучињата.

Посетата на ветеринар може да биде многу стресна за вашето куче, така што треба да имате нешто со кое можете да го „поткупите“, на пример по испитувањето да го наградите. Ова исто така може да помогне да се задржи кучето смирено за време на прегледот. Музиката може да им помогне на мачките да се справат со стресот, особено кога ќе ги однесете на ветеринар. Исто така, влијае и на кучињата. Обидете се дома да вежбате одење на ветеринар. Запознајте ги со некои од работите што ќе ги доживеат таму, како што е четкање на забите или сечење на ноктите.