„Европа“ главен кандидат за вонземен живот

700

Јупитерската месечина Европа е главен кандидат за вонземски живот, објавија научниците, бидејќи две децении темелно ги проучувале старите податоци за вселенските летала на Галилео.

Тоа вселенско летало на американската вселенска агенција (НАСА) било прво што влегло во орбитата на гигантскиот планетен гас во 1995 година. Но, читањата испратени од Галилео долго време биле збунувачки за научниците. Тие се убедени дека Галилео поминал преку воден столб, односно ја пробил заледената површина на Европа. Под оваа заледена површина се наоѓал океан, двојно поголем од сите океани на Земјата заедно.

Во тој момент леталото било 200 километри над Европа. Се знае дека Европа има многу елементи потребни за живот. Има вода, енергија, јаглерод.

– Можноста за постоење на живот е едно од големите прашања што сакаме да ги истражиме, вели научникот Елизабет Телте од Универзитетот за применета физика на Џонс Хопкинс.

НАСА за 2022 година има намера да го лансира авионот “Европа клипер” со цел да ја истражува Јупитерската орбита. Со ниски летања ќе се обидат да земат примероци од “гејзери” и на тој начин ќе им овозможат на истражувачите да бараат можни микробиолошки форми на живот во Европскиот океан.