Во не толку далечна иднина, вработените во паметните компании ќе работат на далечина од каде било во светот и ќе комуницираат преку виртуелна реалност. Веќе постојат технологии за создавање виртуелно работно место. Бидејќи цената неизбежно паѓа и самата технологија станува попрактична и транспарентна, побарувачката за такви работни места ќе експлодира, како резултат на следниве трендови, пренесува „Биз-лајф“.

1. Зголемена јавна свест за ризиците по здравјето
Медицинската заедница долго време посочува дека канцелариите се основа за размножување инфекции. Кога киваме, капките поминуваат низ целата канцеларија, се задржуваат на предметите што ги допираме секој ден, но кои ретко се чистат, како тастатурата, глувчето, потпирачите за раце на столот. Виртуелните канцеларии, од друга страна, немаат никаков здравствен ризик.

2. Зголемена јавна свест за влијанието на јаглерод диоксидот
Секојдневната употреба на превозот со кој одиме на работа резултира со ослободување големи количества јаглерод диоксид. Со оглед на тоа дека климатските катастрофи се во тек, тој е неодржлив. Спротивно на тоа, виртуелните канцеларии имаат минимален удел на јаглерод диоксид, со оглед на поврзаноста на еден компјутер по човек.

3. Напуштање на идејата за канцеларии со „отворен простор“
Се покажа дека канцелариите со отворен простор претставуваат катастрофа за продуктивноста. Тие ја намалуваат, а не ја зголемуваат соработката и, ако се земе предвид загубата на продуктивноста, тие не заштедуваат пари. За разлика од нив, виртуелните канцеларии всушност би ја зголемиле соработката и, во основа, не би ја чинеле компанијата ништо.

4. Расте побарувачката за сè поретки вештини
Дури и во области како Силициумската долина во Калифорнија може да биде тешко или дури и невозможно да се најдат работници со знаење и специфични вештини, а потоа треба да им платите огромен надоместок. Со помош на виртуелната канцеларија, една компанија може да вработи кого било од кој било дел од светот, во голема мера зголемувајќи го бројот на квалификувани работници.

5. Желбата конечно да се елиминира пристрасноста на работното место
Канцелариите во „материјалниот простор“ честопати се засноваат на физичкиот изглед. Постои постојана дискриминација при вработувањето и унапредувањето на жените, малцинствата, оние што не се конвенционално привлечни и сите оние во нивните триесетти години или постари. Во рамките на виртуелната канцеларија секој би можел да биде претставен како аватар, кој мора или не мора да изгледа како вистинската личност.