Домување

100

Што не смеете да миете во машина за садови

Mашината за миење садови е еден од најкорисните пронајдоци во домаќинството. Ни заштедува време, ни помага побрзо да ги исчистиме кујната и валканите садови, а благодарение на тоа имаме многу повеќе време за други, поважни работи. Сепак, постојат одредени предмети што не треба да ги миете во машина за садови.

1. Пластични садови: малите пластични садови се едни од оние работи за кои не се препорачува да се мијат во машина за садови, бидејќи може да се стопат!

2. Тесни стаклени шишиња: бидејќи шишиња имаат тесно грло, постои голема веројатност сапунот или детергентот да останат во нив по завршувањето на процесот на миење.

3. Тави од леано железо: ваквите тави обично се обложени со слој против ‘рѓа, а нивното миење во машината за садови може да предизвика токму тоа да доведе до оштетување на садовите.

4. Кујнски ножеви: наместо во машина за миење садови, секогаш е попаметно ножевите да се мијат рачно, бидејќи високите температури може сериозно да го оштетат металот, поради што вашите кујнски ножеви повеќе нема да сечат како порано.

5. Дрвени штици за сечкање: интензивно високите температури во машината за садови ги уништуваат штиците за сечкање, а со тоа и соковите од суровото месо се акумулираат во пукнатините, поради што постои ризик од инфекција.