14 март 2013 година

Си Џинпинг формално стана претседател на Кина, завршувајќи ја транзицијата на власта, со што Си стана надлежен за сите три центри на моќта во земјата.

1885 г.: Јапонската оперета „Микадо“ на Вилијам Гилберт и на Артур Саливан, првпат беше изведена во Лондон.

1930 г.: Шведската филмска ѕвезда Грета Гарбо глумеше во првиот звучен филм „Ана Кристи“.

1965 г.: Израел го прифати барењето на Западна Германија за воспоставување дипломатски односи.

2005 г.: Законодавниот дом на Кина донесе закон со кој се одобрува употреба на сила против Тајван, доколку островот прогласи формална независност.