Денеска во историјата

116

11 март 105 година

Кинескиот судски службеник Цаи Лун е заслужен за измислувањето на хартијата, изработена од пресувани и сушени слоеви од кора на дрвја, остатоци од коноп, крпи од облека и мрежи за
риболов.

1845 г.: Англискиот пекар Хенри Џонс патентира саморастечко брашно.

1985 г.: Новиот советскиот лидер Михаил Горбачов повика за поголема транспарентност и отвореност во советската унија.

1990 г.: Литванија стана првата советска република, која прогласи независност од советската унија.

2010 г.: Себастијан Пинера беше избран за претседател на Чиле, преземајќи ја власта во времето кога земјата закрепнуваше од страшниот земјотрес.