Процеси слични на оние пред три милијарди години се случуваат во јужниот дел на Индиски Океан. Земјината кора е подвижна, а плочите се придвижуваат за неколку милиметри секоја година. Старите гранитни масиви на континентите се ронат на длабочина од 30 до 40 километри. Се верува дека ова е резултат на магмата што се пробивала во младата земја, со текот на времето се ладела, настанале плочите и се појавиле тенки делови што содржат многу силициум. Ова се случувало пред приближно три милијарди години, според научниците од Велика Британија и од Норвешка, кои ја проучувале врската помеѓу изотопите на рубидиум и стронциум во примероци на континентални карпи. Дали е можно да се повтори истото тоа?
Научниците од Франција и од Австралија сметаат дека нашле заостанат континент во Индиски Океан. Тоа е архипелагот Кергелен на границата со Јужен Океан – најизолираното место на планетата. Неговите острови настанале од базалтска лава. Постои еден чуден детаљ што се однесува на фактот дека тоа е комплекс од алкални карпи од сиенит.
Научниците потврдија дека фузијата на сиенити во архипелагот Каргелен започнала пред 11 милиони години и траела до 3,7 милиони години. Геолошката структура потсетува на континенталниот плутониум – голем маглив масив, како што се планините Хибин на Колскиот Полуостров во Мурманската Област.
Друг начин на формирање нови континенти е распаѓање на старите. Постојат неколку такви примери на планетата. Најпознат е големиот источноафрикански ров, долг 3.000 километри. Тој се формирал со одвојување на дел од Земјината кора од Африка. Земјотресите и вулканската активност се чести во ровот. Така, Африка и Јужна Америка се разделиле пред повеќе од 100 милиони години. Меѓу нив се формирала тенка базалтска кора – Атлантски Океан. Научниците сметаат дека за 10 милиони години ќе се појави нов континент.

Нов Зеланд и Нова Каледонија се наоѓаат во Јужен Океан источно од Австралија, меѓутоа научниците никогаш не ги сметале за еден континент. Зошто? Научните докази од 19 век укажуваат на тоа дека станува збор за надземни делови на независни континенти. Тие дури во 1995 година предложиле да се нарекува Зеландија. Зеландија ги исполнува сите критериуми на континент. Прво, тој е висок, се издига од дното на океанот до висина од околу 1.000 метри, додека 95 проценти од земјата е под вода.
Второ, таму не се пронајдени многу стари метаморфни карпи што сочинуваат платформи и стари планински масиви како што е Урал. Најстарите карпи се од камбрискиот период, стари околу 500 милиони години. Дебелината на кората под Зеландија е 10-30 километри. Покрај тоа, Нов Зеланд е јасно одделен од Австралија преку океанот, односно тие немаат никаква геолошка врска.