Доколку го истражувате дворецот Версај, ќе забележите дека не се сите градини беспрекорно средени и прикажани во најдобро светло. Всушност, Градината на кралицата е занемарена повеќе од два века. Изградена како приватно светилиште за Марија Антоанета, а подоцна заборавена, откако таа го извршила своето предавство во 1793 година, оваа градина конечно добива преуредување како дел од повеќегодишен проект за обнова.

Градината на кралицата првично била лавиринт инсталиран од Луј 14 во средината на 17 век. Меѓутоа, кога новата француска кралица Марија Антоанета се појавила еден век подоцна, таа го ангажирала архитектот Мишел-Бартелеми Хасон да ја претвори во своја затскриена градина во „природен“ англиски стил, нарачувајќи ретки видови дрвја и цвеќиња од САД.

Сега, по долгогодишно археолошко истражување, кое помогна да се потврди нејзиниот оригинален изглед од 1776 година, Градината на кралицата конечно ќе биде обновена со проект од 1,8 милион евра, кој почна оваа пролет и треба да продолжи во текот на наредните две години. Градините ќе бидат обновени со сите оригинални растителни видови, заедно со точните репродукции на скулптурите и мебелот на Марија Антоанета.