Гледањето филмови со суперхерои ја зголемува самодовербата кај луѓето

85

Според нови истражувања, гледањето филмови со суперхерои може да биде позитивно за вашата самодоверба. Исто така, ваквите филмови можат да ви помогнат во победувањето на стравовите кои ги имате како и со намалување на анксиозноста, пренесува „Њујорк пост“.

Експертите велат дека гледањето на филмови со суперхерои помага и во третирање на одредени психолошки пореметувања. Откога е споведено истражувањето, откриено е дека изложеноста на филмовите за „Спајдермен“ (човекот-пајак) и „Антмен“ (човекот-мравка), кај гледачите ги намалиле фобиите од пајаци и мравки за речиси 20 отсто.

Друго истражување покажало дека филмовите од серијалот „Одмаздници“ ги потсетуваат гледачите на тимската работа и колку таа е клучна за да се постигне успехот.