Една британска студија ги лоцираше најдобрите места за храна во Европа. На пример, Белград беше дефиниран како идеално место за вегетеријанци. Лондон е идеален за оние што сакаат коктел-барови, Париз за оние што сакаат отмени ресторани, Копенхаген за авангардната гастрономска сцена.
Во друга категорија, Скопје е карактеризиран како главен град на брзата храна. Вкусот на храната е оценет со висока оценка, околу 9,14 од можни десет на скалата. Скопје, исто така, е град во кој оборок во ресторан е најевтин.
Тирана во Албанија е оценет меѓу градовите што мора да се посетат кога е храната во прашање, вели студијата.
Студијата има опфатено ресторани, барови, кафулиња и пабови ширум 1356 европски града. За да се направи студијата анализирани биле 236.854 ресторани.
Топ 10 дестинации за вљубениците во храна:
1. Атина, грција
2. Белград Србија
3. Софија, Бугарија,
4. Тирана, албанија
5. Валета, Малта
6. Лисабон, Португалија
7. Вилнус, Литванија
8. Братислава, Словачка
9. Загреб, Хрватска
10. Букурешт, Романија