Астероид експлодира над Земјата

334

Голем број очевидци пријавија дека во вторникот вечерта виделе како огнената топка гори на небото, а експертите пресметаа дека пропатувала скоро половина милијарда километри.

Метеорскиот научник Питер Браун објави дека траекторијата на летот на вселенската карпа открива дека патувала од астероидниот појас зад Марс пред да падне на нашата планета.

Астрономот од Универзитетот во Западно Онтарио на Твитер сподели снимка од опсерваторијата, која го снимила вселенскиот посетител како го осветлува ноќното небо.