Алжирскиот град Аин Сефра третпат под снег во последните 40 години

82

Снимките и фотографиите што кружат низ медиумите и социјалните мрежи овие денови од Сахара се навистина реткост. Пустината Сахара опфаќа поголем дел од Северна Африка. На фотографиите и снимките е прикажано малото алжирско пустинско гратче Аин Сефра, поинаку познато како порта на пустината, опкружено со планините Атлас и сместено на околу 1.000 метри надморска височина.
Промени во температурата и влажноста се случија неколкупати во последните неколку стотици илјади години. Иако денес е многу суво, се очекува пустината повторно да стане зелена за околу 15.000 години. Снегот и мразот се невообичаени во пустинските области, но не се целосно непознати. Температурите во пустините може драматично да опаѓаат во текот на ноќта, но лапавицата обично се одмрзнува рано следниот ден.

Во случаи како оние што се гледаат овој месец во Алжир и Саудиска Арабија, системите за ладен воздух под висок притисок се префрлија на копното во пустините, предизвикувајќи пониски температури. Таквите антициклони имаат тенденција да стигнат до Саудиска Арабија движејќи се во насока на стрелките на часовникот од Централна Азија, собирајќи влага што лади и создава снег. Во јануари 2021 година, снегот дојде во Сахара и Саудиска Арабија, но ова не е првпат овие суви точки да бидат покриени со бела боја. Аин Сефра, пуст град во алжирската Сахара, е покриен со снег третпат во последните 40 години. Феноменот е забележан во градот во 2021, 2018 и 2017 година, а последниот снег регистриран пред тоа бил 1980 година. Температурите во градот обично се движат од 12 степени во јануари, најстудениот месец, до речиси 40 степени во јули.