Изложба на карикатури и перформанс на Лука Лагатор од Црна Гора

46

Во галеријата „Остен“ е отворена изложба на карикатури на Лука Лагатор, познатиот карикатурист од Црна Гора. Насловот на изложбата е „Сизифов пат“ и ќе биде отворена со перформанс од карикатуристот. На изложбата се изложени 30 карикатури од Лагатор, од неговиот доживотен циклус „Сизифов пат“, преку кој уметникот реагира на сите случувања во неговата околина и светот преку препознатливиот јазик на карикатурата – сатирата. Лагатор мајсторски игра со атрибутите на овој извонреден визуелен, интелектуален и универзален стил на изразување, при што испраќа моќна порака, истовремено покажувајќи целосна уметничка слобода во изразувањето.
Лука Лагатор престојувал и работел во многубројни ликовни колонии во земјата и во странство. Лука Лагатор објавил над 4.500 дела во разни весници дома и во светот. Илустрирал приближно 80 книги. Издал три свои цртани книги и е автор на првиот стрип во Црна Гора. Лука Лагатор ги претставил своите уметнички дела на 35 индивидуални изложби и безброј колективни изложби дома и во многу земји во светот. Учествувал на голем број меѓународни натпревари за цртани филмови, а неговите уметнички дела се наградени со 67 престижни награди. Тој влезе во енциклопедијата „Топ-20 дела од 20 најдобри светски карикатуристи“. Автор е и на два кратки филма: „Задачата на Сизиф“ и „Напорот Сизиф“. Член е на Друштвото на уметниците на Црна Гора и на Црногорското здружение на карикатуристите од основањето во 1996 година. Живее и работи во Цетиње, Црна Гора.