Филмовите на Изи во кафулето „Котур“

105

Вечерва, од 20 часот, во кафулето „Котур“ ќе може да се погледне избор на кратките филмови од еден од најплодните македонски современи режисери Игор Иванов-Изи.

Ќе бидат прикажани следните филмови: „Ќебето на Ацо Шопов“, „Часовникот“, „Бубачки“, „Верувам во љубовта“ и „Љубовникот“. По проекцијата, публиката ќе има можност да му постави прашања на режисерот, кој ќе биде присутен на самите проекции. Влезот е бесплатен. „Ќебето на Ацо Шопов“, 1996 г., е краткометражен филм во режија на Изи, во соработка со Драган Абјаниќ, Бранд Ферро и култната македонска хипхоп-формација „Чиста околина“. „Часовник“ е филм за клаустрофобичната немоќ за комуникација со надворешниот свет.

Награден е за најдобар краток филм на конкурсот на Советот на Европа во 1997 година. „Бубачки“ е приказна за аутистично момче што живее во сопствен свет, заштитен од очајната реалност и од дезинтеграцијата на неговото семејство. И покрај тоа, реалноста продира во неговиот свет и го уништува. Петар се одмаздува. „Верувам во љубовта“ е филм за улиците во ромските маала, кои се полни со живот, а зад затворените врати на трошните домови владее сурово насилство. Ова е филм за жени-жртви на сопствената љубов, изопаченото сфаќање на традицијата и бракот.

„Љубовникот“ е насловот на нoвиот краткометражен филм по сценарио и во режија на Игор Иванов-Изи. Она што е специфично е дека е снимен во манирот на старите неми филмови од 1930-тите години. Филмот е во продукција на „Скопје филм студио“, а е поддржан од Агенцијата за филм на РМ.