„Танц-фест Скопје“ на Фестивал за изведбени уметности од Шангај

93

По покана од Интернационалниот фестивал за изведбени уметности од Шангај, Кина, кој го има своето 21. издание, Рисима Рисимкин деновиве престојува во Шангај, каде што ја претставува работата на „Танц-фест Скопје“ и на „Скопје танцовиот театар“. Фестивалот во Шангај се одвива на неколку нивоа, како панел-дискусии, претстави и презентација на млади уметници. Во рамките на фестивалот се одвиваат повеќе форуми, како и Саем за изведувачки уметности. На овие настани присуствуваат над четиристотини организации од 46 земји, се презентираат 26 претстави, има 10 професионални панели, како и специјална програма „Театар за млади“. Покрај огромниот број уметнички организации од Кина, како најголемите кинески агенции за изведувачки уметности, танцовиот театар „Шангај“, операта „Гуанџо“, Националниот балет на Кина и други, на настанот присуствуваат голем број продуценти, програмери и уметнички директори, продукциски агенции и уметнички агенти од целиот свет, како и претставници на театарот „Садлерс Велс“ од Лондон, театарот „Џојси“ од Њујорк, фестивалот „Единбург фринџ“, Асоцијацијата за танц од Шпанија, театарот „Ла скала“ од Италија и други.

Рисимкин смета дека ова е извонредна можност за создавање нови конекции, споделување на искуствата и можност за пласман на наши уметници надвор, поточно низ целиот свет.

– Навистина е извонредно да се биде во друштво на врвни уметници и организации од целиот свет, притоа со можност за презентација на нашите вредности и квалитетни програми и продукции, какви што имаат „Танц-фест Скопје“ и „Скопје танцовиот театар“. Темпото е многу интензивно, огромен број присутни и многу средби и состаноци. Имавме можност да ги видиме најновите достигнувања во областа на технологијата и уметноста, големи иновативни продукции беа презентирани, како и нови хоризонти во претприемаштвото во изведбените уметности. Светот на изведбените уметности се развива со голема брзина на светско ниво, виртуелноста и новите технологии влегуваат на голема врата, со што се отвораат можности за нова публика. Основна цел за мене е да пренесам дел од овие искуства кај нас, за да можеме да го фатиме чекорот со светот. Мислам дека ќе има одлични идни проекти – вели Рисимкин.