По неодамнешното објавување во Скопје, стихозбирката „Лилјаци“ на македонскиот поет Ристо Лазаров, деновиве излезе од печат и во Белград. Издавач на книгата е угледниот издавач „Архипелаг“, а автори на препевот се Енес Халиловиќ и авторот.

Книгата содржи и обемен поговор на писателот Васе Манчев. Ова е деветта по ред стихозбирка на Ристо Лазаров објавена на српски јазик во Белград. Најавен е и препев на „Лилјаци“ на чешки јазик.