Со концерт во Ришон Ле Цион заврши турнејата на Филхармонија во Израел

74

Со концертот во Ришон Ле Цион во близина на Тел Авив на матичната сцена на Израелскиот симфонски оркестар, синоќа заврши неколкудневната турнеја на Филхармонијата на Македонија во Израел.

Пред концертот, во организација на амбасадата на Република Македонија во Израел, се одржа свечен прием, на кој присутните гости ги поздрави министерот за култура Хусни Исмаили.

– Убеден сум дека концертот на Националниот филхармониски оркестар, а по повод одбележувањето на 28 годишнината од независноста на нашата земја Република Северна Македонија, ќе биде само уште една потврда за големиот ангажман и енергијата вложени во развојот на културата, но и поттик и во иднина да продолжиме да работиме на продлабочувањето на соработката меѓу двете земји, отворајќи простор за креирање на нови проекти за промоција на културата, научните и духовните вредности не само на национално туку и на меѓународно ниво – рече министерот за култура.

Турнејата на Филхармонија во Израел се реализираше со финансиска поддршка на Министерството за култура и амбасадата на Македонија во Израел.