Една од ретките слики на легендарниот музичар Дејвид Боуви, пронајдена на депонија во Канада, се продаде на аукција за илјадници долари, пишува Би-би-си. Уметничкото дело купено на пазар за отпад во Онтарио за пет американски долари достигна цена од 88.000 долари на онлајн аукција.
Експертите велат дека впечатливиот потпис на задниот дел на уметничкото дело докажува дека делото е насликано од славниот музичар. Според аукциската куќа „Каули Абот“, сликата ја открила анонимна жена пред локалната депонија „Мачар“, на околу 300 милји северно од Торонто. Ознака со името и годината – 1997, стојат на сликата, која е крилен и компјутерски колаж на платно.
Авторството на делото дополнително го потврди Енди Питерс, колекционер на автограмите на Боуви од 1978 година и одличен познавач на неговото дело. Сликата е дел од серијата од 47 слики на платно, кои Боуви ги нарече „Мртви глави“. Секое дело е обележано со букви „ДХед“ и римски броеви. Аукциската куќа вели дека предметот на сликата можеби никогаш не е познат, а што точно е насликано не им е познато на другите луѓе што позирале за Боуви во серијата, вклучувајќи ги и соучениците, пријателите и познаниците. Серијата вклучува и неколку автопортрети на Боуви, кој исто така беше страстен колекционер на уметност.
– Тоа е приказ на лик од профил изјави Каули за канадската радиодифузна корпорација, опишувајќи го делото како „полуапстрактен портрет“.
На лицето му недостигаат вообичаените карактеристики, како што е „коса што паѓа на страна“ во стилот на 1960-тите и 1970-тите години.
– Ликот е облечен во темносина боја, а на косата има само допир на темноцрвена боја. И има светлоцрвена заднина – рече тој.