„Семејни приказни“ на сцената на „Војдан Чернодрински“ во Прилеп

381

Во театарот „Војдан Чернодрински“ во Прилеп се подготвува претставата „Семејни приказни“, во режија на Милош Б. Андоновски. Премиерата се планира за јуни. Претставата се работи по текст на Биљана Србљановиќ, а во неа играат глумците: Јасмина Мицовска Станкоска, Илија Волчески, Катерина Чакмакоска Клинческа и Димитар Црцороски. Сценографијата е на Наташа Вчкова, а костимите ги изработи Марта Дуфне Јосифовска.

Биљана Србљановиќ е најпознатата и најизведувана српска драмска авторка, но и една од најпознатите и најизведувани европски авторки денес. Нејзините драми се поставени во околу 50 земји. Текстот „Семејни приказни“ е напишан во 1998 година, а неговата актуелност, особено за балканските простори, е несомнена.

– Во текстот станува збор за четири деца на возраст меѓу 10 и 12 години, кои на едно старо детско игралиште си играат возрасни. Преку нивните игри на преправање во татко, мајка и дете, избиваат нивните лични семејни приказни, односот со родителите, домашното (не)воспитание, семејното насилство, политичките метастази, како и целиот општествен контекст, воопшто. Текстот, само навидум, изгледа наивен. Но, неговата повеќеслојност е она што го претвора во вистински предизвик за работа – возрасни актери играат деца, кои, пак, играат возрасни. Границата помеѓу овие три слоја (приватниот од актерите, детскиот и возрасниот) е многу тенка, но е простор за неограничен број можности – вели режисерот Андоновски.

Милош Б. Андоновски е театарски режисер и професор. Претставата „Семејни приказни“ е неговиот прв професионален ангажман во прилепскиот театар. На прилепската публика првпат ѝ се претставил со неговата дипломска претстава „Поблиску“ според текстот на Патрик Марбер, во 2015 година, во оф- програмата на фестивалот „Војдан Чернодрински“. Ги работел претставите: „Јас, Селма“ во Младинскиот културен центар во Скопје, „Физика на тагата“ според истоимениот роман на Георги Господинов во театарот во Куманово, како и Шекспировиот „Хамлет“ во Театарот на Навигатор Цветко во „Кино Култура“.