Свечена приредба за Денот на ослободување на Скопје

91

Денеска во Музеј на град Скопје се одржа свечена приредба по повод одбележувањето на 13 Ноември, Денот на ослободување на Скопје. Настанот беше во рамките на проектот „Скопје – трезор на културно наследство”, финансиран од Град Скопје, како еден од завршните настани за оваа година.

Проектот беше составен од едукативни работилници, од кои произлезе и денешната изложба насловена „Градот убав”, во соработка со ДСУЛУД „Лазар Личеноски” и професорката Марија Рашовиќ. На приредбата учествуваа ученици од скопските училишта ОУ „Лазо Трповски” со презентација за „Ослободување на Скопје” и пригодна музичка точка под менторство на наставничката по историја Елена Јовановиќ, и ученици од ОУ „Гоце Делчев” кои се претставија со свои поетски и ликовни творби.

За нив специјално беше одржана културно-музичка програма во која радост внесоа музичките настапи на детската евровизиска претставничка Марија Спасевска и познатиот скопски бенд „Бона Деа”. Со рецитација настапи говорникот Емил Чинго, со поезија, познатата актерка Елизабета Клинчаревска-Младеновска и новинарката Валентина Ѓоргиевска-Парго, а уметникот Живко Поповски Цветин во оваа пригода ѝ врачи цртеж, „Цвеќе на мирот”, на организаторката на настанот и музејски едукатор Маргарита Плевнеш Петкоска, од Музеј на град Скопје.