Рекордна посетеност на Музејот на Југославија

443

Музејот на Југославија во Белград во текот на 2018 година го посетиле повеќе од 131.000 посетители, со што, како што пренесува дневниот весник „Данас.рс“, е продолжен тригодишниот тренд со кој овој музеј секоја година го посетуваат 10.000 посетители повеќе.

Од музејот соопштиле дека за време на новогодишните и божиќните празници, од 29 декември до 6 јануари, го посетиле над 4.000 туристи од целиот свет, но дека најголем број посетители, вкупно 1.644, имало во неделата на 30 декември.

– На крајот на 2018 година во музејот е отворен и реконструиран повеќенаменски објект за посетители К25, со кој како и во модерните музеи во светот услугата е приспособена на потребите на посетителите. Во рамките на реконструираниот објект има инфопулт, сувенирница, кафуле и тоалети – укажале од музејот, каде што очекуваат до крајот на оваа година да бидат завршени работите на обнова на објектот „Музеј 25 мај“, кој е затворен од ноември 2017 година.