Работилница за современ танц на ФМУ

42

На Факултетот за музичка уметност до 21 март ќе гостува Урша Рупник, кореографка од Словенија, која ќе одржи работилница за студентите од студиската програма за балетска педагогија – современ танц од класата на Искра Шукарова од ФМУ, како и за ученици од средниот оддел – класичен балет и модерен танц од државниот музичко-балетски училиштен центар „Илија Николовски-Луј“ во Скопје. Урша Рупник работи како кореографка со етаблирани уметници од современата танцова сцена во Словенија, како Росана Хрибар, Грегор Луштек и Матјаж Фариќ, но има реализирано повеќе кореографски проекти и на современата интернационална танцова сцена.

Последната деценија таа е асистентка на етаблираниот кореограф Џо Алегадо (САД), со кого соработува како педагог, танчарка, кореографка и е дел од неговата танцова компанија во Прага. Рупник ќе работи со студентите на синтеза на современите и модерните танцови техники, основани врз нејзиното искуство како танчарка и кореографка. Таа е инспирирана од работата со Алегадо и неговиот истражувачки принцип.