Промоција на „101 сонет од една чудна пролет“

41

Вечерва, во 20 часот, во МКЦ, ќе се одржи промоција на новата поетска книга од Владимир Мартиновски, „101 сонет од една чудна пролет“. Во поговорот на книгата, Оливера Ќорвезироска, меѓу другото, истакнува дека ова е „несекојдневна збирка песни за песните, поезија заседната дома, во поетскиот занает“.
– Преклопувањето на карантинот на луѓето (поетот) со карантинот на поезијата (автореференцијалната песна) се творечкото кредо на оваа збирка. Таа е претворање на врвното непоетско околу нас во врвно поетско за нас и во нас; вистински дар, најубавото лице на долгото седење дома пролетта на 2020 година. Сонетите не се непознати за поетското творештво на Мартиновски, но, сепак, цела збирка исклучиво со толкав голем и провокативен број сонети е вистински подвиг – вели Ќорвезироска.
Владимир Мартиновски (1974) пишува поезија, проза, есеи и книжевна критика. Автор е на десетина книги поезија, исто толку книжевно-есеистички книги, четири книги кратки прози и раскази, како и на две книги за деца. Неговата поезија е преведена на дваесетина јазици. Добитник е на неколку книжевни награди. Се занимава и со музика.