Промоција на поетската книга „Небесна пантомима“ од Зоран Анчевски

177

Во Музеј на Град Скопје вечер во 20 часот ќе биде промовирана новата збирка поезија на Зоран Анчевски „Небесна пантомима“, во издание на Темплум.

Книгата ќе ја претстават писателките Оливера Ќорвезировска и Магдалена Хорват, која заедно со авторот ќе чита и дел од песните.

Зоран Анчевски (р. 1954, Скопје) е истакнат македонски поет, есеист, литературен преведувач и професор по англо-американска литература.
Досега ги има објавено стихозбирките: „Патувања низ скршени слики“ (1984), „Стратегија на поразот“ (1994), „Линија на отпорот“ (1998), „Превод на мртвите“ (2000), „Див мир“ (2004), „Избрани песни“ (2008), „Историја на ветрот“ (2009), како и обемната студија „За традицијата“ (2007).

Преведувач е и уредник на голем број поетски антологии, избори и прозни дела на врвни светски автори на македонски јазик. За својата преведувачка дејност ја има добиено наградата Григор Прличев во 2001 година.

Добитник е и на наградата на Студентски збор за најдобра дебитантска книга во 1985, како и на престижното меѓународно признание за поезија Ѓакомо Леопарди во 2004 година.

Член е на ДПМ и актуелен претседател на Македонскиот ПЕН центар, Од 2003-2007 година бил претседател на Управниот одбор на меѓународниот фестивал Струшки вечери на поезијата.