Промоција на книгата „Викајте ме Естебан“

519

Промоцијата на книгата „Викајте ме Естебан“ од босанската авторка Лејла Каламуиќ, во организација на „Блесок“, ќе се одржи вечерва во 20 часот во Мобилна/Монтажна галерија во Паркот на франкофоните во Скопје. Kнигата ќе биде промовирана од Петар Андоновски и од Ѓоко Здравески, кој е и преведувач на оваа книга (збирка раскази).

Авторката во мај престојува во рамките на резиденцијалната програма на проектот „Читајќи го Балканот“ (во организација на издавачката куќа „Готен“) поддржан од Европската Унија и од литературната мрежа „Традуки“. Книгата е објавена од „Блесок“ со финансиска поддршка на „Традуки“. Првата промоција се одржа во Битола, втората во Охрид.

Лејла е родена во Сараево во 1980 година и сè уште живее таму. Дипломирала на Катедрата за филозофија и социологија. Авторка е на збирките раскази „Анатомија на насмевката“ и „Викајте ме Естебан“. Објавува проза, есеи и критика во списанијата и на веб-порталите во Босна и Херцеговина и во регионот.
– Парадоксално е дека за толку тешки теми, за самотиjата, за дивите рози, за прегратките во бескраjот на мракот, дупките во асфалтот, стравот од препуштање, како и за стравот од самиот страв, Леjла толку лесно пишува – стои во рецензијата на Мехмед Бегиќ.