Промоција на „Аб’т“ од Оливера Ќорвезироска

58

Книжевно промотивна вечер на романот „Аб’т“  од Оливера Ќорвезироска ќе се одржи вечерва во кино „Култура“ со почеток од 20 часот.

Покрај авторката ќе учествуваат и актерот Јовица Михајловски, писателот Владимир Јанковски, кој ќе го води разговорот, како и публиката.

– Новиот роман на Оливера Ќорвезироска, и овојпат со еден талентиран зафат и необична структура, како и во нејзините претходни текстови, ни нуди на показ проседе на еден автор кој не се помирува со веќе банализираните постигања во нашата проза. Романот „Аб’т“ е колку современ, толку и роман за времињата што минуваат и се испреплетуваат влијаејќи си едни на други, толку и роман за човечката душа и за нејзините треперења, па и за нејзините одгласи наоколу, кои се отсликуваат и пресоздаваат во слики што нѐ потресуваат со оригиналноста и многузначноста – напиша за романот познатата писателка Оливера Николова.

Промоторот на романот, Владимир Јанковски, вели дека Ќорвезироска успеала да даде нова светлина на веќе толку обработувани теми.

– По илјадници страници во светската книжевност напишани на темата семејни драми, Ќорвезироска напишала роман за сложеноста на семејните драми, докажувајќи дека не постои тема во книжевноста која претходно е обработена, а на која не може да се пишува на нов, автентичен, добар, сопствен начин. Дека без разлика колку болка, острина и грч носи една семејна драма, за неа може да се пишува без патетика и сентименталност. А сепак текстот да долови цел спектар на емоции кои воопшто и не мора директно да бидат спомнати. Дека литературата е најдобра кога пишува за нешта кои (барем директно) не ги споменува – вели Јанковски.