Премиера на комедијата „Од кол на кол“ во Кавадарци

415

Вечерва со почеток во 20 часот на сцената на Домот на културата „Иван Мазов Климе“ во Кавадарци се случува премиера на претставата „Од кол на кол“ во адаптација и режија на Диме Коцевски. Станува збор за комедија на познатиот англиски комедиограф Реј Куни, со оригинален наслов „Run for jour wife“.

-Ја сакам комедијата како жанр, и сакам да сум дел од вакви проекти, најчесто како актер, но еве веќе неколку пати и како режисер. Работевме три месеци со проверена актерска екипа, но имаме и двајца кои се прв пат дел од целовечерен театарски проект и за мене беше вистинско задоволство да пробам да ја направам таа потребна кохезија меѓу поискусните и помладите актери. Се надевам дека успеавме во тоа сите заедно, но сепак нема да откривам повеќе, ќе оставам публиката како наш верен критичар и најголем мотиватор да го каже своето мислење. Им благодарам на сите кои учествуваат во претставата, почнувајќи од актерите и целата екипа од сценограф до суфлер на успешната соработка и само можам да ја поканам нашата верна публика на една „луда вожња“ со такси час и половина и нешто, сите да се возат со нас, да се смеат и да уживаат во она што ние го правиме на сцената – вели режисерот на преставата Диме Коцевски.

Во комедијата „Од кол на кол“ играат: Диме Боцев, Валентина Ѓорѓиева, Ребека Малиминовска, Диме Коцевски, Видан Станоев, Магдалена Атанасова и Сашо Орешков. Сценографијата е на ликовниот уметник Трајче Јованов, а изборот на музиката и светло на Марјан Тодоровски.

Коцевски открива дека станува збор за театарски проект кој може буквално да ги задоволи сите вкусови и дека по оваа пролетна офанзива најавува плодна театарска сезона, сето тоа по повод одбележувањето на големиот јубилеј 90 години од изведбата на првата театарска претстава во Кавадарци.

Мирјана Мукаетва