Премиерната изведба на музичко-сценското дело „Игри на животот“ ќе се одржи на 26 мај, 2021 со почеток во 20 часот во салонот на Национална опера и балет.
Главната тема-идеја на проектот е љубовта, прикажана низ делата на Хендел, Бах, Персел, Рамо. Споени во една приказна Кралицата Шиба, Кралицата самовила, Осман Паша… кои низ своите приказни ни покажуваат како војувале за љубов, се одмаздувале и љубеле безусловно, помирувајќи се со загуба на љубената и по цена на својот живот.
Идеја: Татијана Петрушевска – прва обоа во Национална опера и балет
Диригент: Иван Еминовиќ, Режисер: Љупка Јакимовска, Кореограф: Саша Евтимова
Сценограф: Марија Ветероска, Костимограф: Ангела Богевска, Визуелна мултимедија: Емил Пачковски и Дарко Даутовски, Светло дизајн: Милчо Александров, Инспициенти: Љупчо Полизов, Драган Костадиновиќ, Марко Павлевски
Солисти: Билјана Јосифов (сопран), Драган Ампов (баритон)
Оркестар: Климент Тодороски, Јане Бакевски – виолини, Марија Георгиева – виола
Кирил Јосифов – виолончело, Митко Иванов – контрабас, Марија Јакимовска – флејта / пиколо
Татијана Петрушевска, Ѓорѓи Петрушевски – обои, Марјан Милошевски – фагот, Теодор Теодосиевски – ударни инструменти
Балет:Eндру Кук, Бaлаж Лaшеи, Саша Евтимова
Настанот ќе се одржи според протоколите предвидени со моменталната состојба предизвикана од пандемијата ковид-19 за одржување настани, одобрени од Комисијата за заразни болести. Задолжително е носење на заштитна маска.
Влезот за публика ќе биде отворен еден час пред почетокот на настанот.