Поетски портрет на Ана Бландијана во „Света Софија“

119

На 58. „Струшки вечери на поезијата“ денеска во Струга, во конгресната сала на хотелот „Дрим“, во 10 часот, ќе започне „Поетско кафе“ со лауреатката на годинешниот „Златен венец“, Ана Бландијана, а во 12.30 часот на прес-конференција ќе биде прогласен добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“. Во Охрид, традиционално, пак, во 20.30 часот, во црквата „Св. Софија“, ќе започне претставувањето на поетскиот портрет на Бландијана, а вечерта ќе заврши со „Ноќ без интерпункција“, во Центарот за култура во Струга.

Фестивалот свечено ќе биде затворен утре, со меѓународното поетско читање „Мостови“ и врачување на наградите „Златен венец“, „Браќа Миладиновци“ и „Мостови на Струга“, а претходно, на „Ин вино веритас“ ќе биде прогласена најдобрата песна посветена на виното. Фестивалот свечено ќе биде затворен на полноќ, со прогласување на добитникот на наградата „Енхалон“ во прес-центарот во хотелот „Дрим“.