Нова награда за ,,Петрунија” на фестивал во Германија

36

На штотуку завршениот филмски фестивал во Минхен,„Фајв лејкс филм фестивал“, главната награда која ја доделува фестивалот наградата за режија ја додели на македонската режисерка Теона Стругар-Митевска.

„Господ постои, нејзиното име е Петрунија”, беше во конкуренција со уште десет филма од централна Европа. Жирито е составено од филмски професионалци, филмски новинари, како и публика и институции, кои едногласно одлучија наградата за режија да ѝ припадне на нашата режисерка. Наградата е парична и во износ од 5 000 евра, а се доделуваат од страна на локалната самоуправа.

Германската дистрибуција на Петрунија почнува во ноември.