Најголемата уметничка аукција за жртвите од ковид-19

23

Најголемата уметничка лицитација во светот е објавена преку интернет, за да собере финансиски средства за помош за оние што се најмногу погодени од пандемијата на коронавирусот, објавува „Индепендент“.
Со седиште во Лондон, „Арт и Ко.“ е дом на уметнички дела вредни 1,65 милион фунти, прикажани на нивната веб-страница, од 33 различни уметници. На аукција се уметнички дела од Пабло Пикасо, Енди Ворхол, Салвадор Дали и Џеф Кунс, како и дела од релативно непознати уметници.

Сите уметнички дела што се нудат претставуваат релевантни теми, како што се здравјето, природата и духовноста. Собраните средства ќе одат во шест различни добротворни цели, при што нивните причини ќе се движат од семејно насилство до ментално здравје.

– Ние не лекуваме во изолација, туку во рамките на заедницата. „Арт и Ко.“ им овозможува на финансиските и осигурителните компании да ги поддржуваат организациите што им помагаат на оние што страдаат од непосредните ефекти на коронавирусот, како и од последиците по менталното здравје или тешкотиите во семејството – рече основачот на „Арт и Ко.“.