Народниот театар Битола гостува во Кина

98

Народниот театар Битола вторпат има можност да гостува во Кина на повеќе сцени со претставата „Детето сонува“ од Ханох Левин во режија на Итаи Дорон, режисер од Израел.

– Да се пишува еден ваков текст во годината во која нашиот домаќин Кина слави 70 години од своето формирање како современа држава, а притоа станува збор за една од најстарите светски цивилизации, е огромна привилегија, но и одговорност во исто време. Поводот за тоа е исто така во голема мера значаен.

Ова не е прво гостување на Битолскиот театар во Кина, но е најголемото на еден македонски театар на кинеска почва. Овој пат одиме со комплетна екипа, сценографија и костими, гостуваме во Шангај и во Пекинг – велат од театарот.