Мултимедијален настан по повод Денот на независноста

60

Утре со почеток во 12 часот, во НУ Музеј на македонската борба за самостојност ќе се одржи мултимедијален настан „Државотворниот печат“. Со манифестацијата во чест на Денот на независноста, 8 Септември, се одбележуваат 28 години од овој јубилеј и 8 години работа на НУ Музеј на македонската борба за самостојност.

Пригодни обраќања до присутните ќе имаат директорката на музејот, Даниела Николова, и проф. Наталија Поповска, а во рамки на програмата ќе биде прикажан филм посветен на АСНОМ и македонската држава во повоениот период. Специјален музички перформанс ќе има Ансамбл Македонија.

Со овој настан се отвора посебна програма на изложби, промоции, трибини со којашто НУ Музеј на македонската борба за самостојност во континуитет во текот на оваа и следната година ќе ги одбележува најзначајните датуми од македонската историја, особено оние поврзани со Втората светска војна и конечната победа над фашизмот.