Музејот во Балтимор ќе купува само дела чии автори се жени

39

Музејот на уметноста во Балтимор, САД ги откри плановите дека од идната година ќе купува само дела чии автори се жени. Во моментов, само четири проценти од колекцијата на музејот е од жени-уметници.

Како дел од иницијативата и визијата за 2020 година, музејот ќе организира и најмалку 20 изложби на кои се претставени најразлични дела од жени автори, вклучувајќи ја и Елиса Блаунт Мурхед.

Одлуката на музејот во Балтимор била осмислувана изминативе дне години.

– Јас би рекол дека Визијата во 2020 година е само продолжување на етичкиот кодекс кој е длабоко вграден во рамките на музејот – рече Кристофер Бедфорд, директорот на музејот.

Според него, „градењето постојана колекција е градење приказна за сите времиња“.