„Медена земја“ во потесен избор за две номинации за „оскар“

161

Mакедонскиот документарец „Медена земја“ на Тамара Котевска и Љубомир Стефанов влезе во потесниот избор за номинација за „оскар“ во две категории – за најдобар документарец и за најдобар странски филм.

Американската филмска академија го објави потесниот избор филмови во 9 категории. На 13 јануари ќе се изберат по пет кои ќе добијат номинација за „оскар“.

Во категоријата најдобар документарец се избрани 15 филмови од 159 пријавени. „Медена земја“ за номинација ќе се бори со „Адвокатка“, „Американска фабрика“, „Аполо“, „Аполо 11“, „Акварела“, „Најголемата мала фарма“, „Пештерата“, „Работ на демократијата“, „За Сама“, „Големото хакирање“, „Урни ја куќата“, „Девојка’, „Полноќно семејство“, „Нација со по едно дете“.

Во категоријата најдобар странски филм во потесниот избор влегоа 10 филмови од 91 пријавени. Со „Медена земја“ избрани се и „Обоена птица“ од Чешка, „Вистона и правда“ од Естонија, „Клетници“ од Франција, „Оние што останаа“ од Унгарија, „Корпус кристи“ од Полска, „Сучка“ од Русија, „Атлантикс“ од Сенегал, „Паразит“ од Јуна Кореја и „Болка и слава“ од Шпанија. Оскарите ќе се доделат на 9 февруари во Холивуд.