Мартин Скорсезе како Ван Гог во краткиот надреален филм на Куросава

47

Филмовите на јапонскиот режисер Акира Куросава се шарени и живописни, а неговите најнови достигнувања беа целосно такви. Еден од последните авторски филмови, „Соништата“ од 90-тите години на минатиот век, првиот за кој го напишал сценариото, е создаден од потсвеста на Куросава, пишува „Отворена култура“.

Отстапувајќи од вообичаените епски наративи, филмот ги следи различните „сурогати“ на Куросава низ осум вињети, засновани на осум повторливи соништа, од кои секој се одвива според надреална логика. Во петтата кратка епизода, „Врани“, Куросава го сместува Мартин Скорсезе во улога на сликарот Винсент ван Гог.

Кадарот започнува во галеријата, движејќи се немирно пред неколку слики на Ван Гог и зад грбот на студент по уметност – препознатлив како стендап на Куросава во дискретна бела капа што ја става во следната сцена, кога се шета во француските пејзажи на дадена слика.
Полињата, мостот и шталите се прикажани во светлите бои и искривените линии на Ван Гог, а студентот патува понатаму за да се сретне со самиот уметник: Скорсезе со црвена брада и врзано уво. Тоа е единствената епизода во филмот што не е на јапонски јазик; студентот зборува француски со група жени, а Ван Гог зборува со англискиот акцент на Скорсезе од Њујорк, предавајќи лекција за „природна убавина“.

Ова не е најубедливиот настап на Скорсезе, но тоа и не е поентата. Ова не е толку Скорсезе како Ван Гог, туку Ван Гог како Скорсезе, а Куросава сонува за себе како помлад следбеник на неговиот американски колега.