Концертната изведба на ремек делото на Жорж Бизе, операта „Кармен“, една од најпознатите опери во историјата ќе се одржи в петок сопочеток во 19 часот во Националната опера и балет.
Диригент е Бисера Чадловска.
Во главните улоги настапуваат солистите Зоран Сотиров, Ристе Велков, Злата Тошевска, Катерина Стојановска, Марика Поповиќ, Драган Ампов, Дејан Стоев и Ернест Ибраимовски, а во улогата на Кармен, премиерно ќе настапи Николина Јаневска.
Настапуваат хорот и оркестарот на Националната опера и балет.
Настанот ќе се одржи според протоколите предвидени со моменталната состојба предизвикана од пандемијата Ковид-19 за одржување настани, одобрени од Комисијата за заразни болести. Задолжително е носење на заштитна маска.