Изложба од Моника Десоска Каргова во Прилеп

240

Изложбата на дела ,,Живееме, танцуваме, тагуваме“ од Моника Десоска Каргова
ќе биде отворена вечерва од 20 часот, во ликовната галерија од ЦК „Марко
Цепенков“ во Прилеп.

– Делата се развиени низ последните девет години од уметничкото творештво на
Моника. Делата не заведуваат со минималистичко претставување на фигурите, кои
танцуваат, разговараат и ненаметливо ни ја раскажуваат приказната. Уметницата ја
постигнува илузијата на просторот, преку играта на бојата, притоа не нарушувајќи ја
минималната употреба на формата и постигнатата просторна хармонија. Употребата на
сегментите на небо, земја, воздух и море создава длабочина која ја потенцира
безграничноста, динамиката и енергијата со која се поистоветуваме. Делата се
издигнуваат со прочистен ментален простор, мир и хармонија. Ликовниот јазик почива
на добро познати ликовни елементи, кои што софистицирано го подржуваат
визуелниот говор и нејзиниот личен сензибилитет – вели за нејзиното творештво Ана
Јосифовска.

Моника Десоска Каргова има реализирано повеќе самостјни и групни изложби,
а за нејзиното творештво добила и награди. Ка.М.