Изложба на плакати „Црнила“ на Ладислав Цветковски

320

Вечерва, во 18.30 часот, во националната галерија на Македонија „Мала станица“, ќе биде отворена изложбата на плакати, насловена „Црнила“ од Ладислав Цветковски. Мотивиран од енергијата на студентските протести и инспириран од случувањата во Македонија, Цветковски го објавува плакатот „Црнила“ на својот блог и фејсбук-профил, со што го почнува проектот наречен „Мои коментари“.

Циклусот „Црнила“ е работен до 31 октомври 2017 и дотогаш се создадени 177 авторски дигитални плакати, од кои 3 се анимирани. Иако плакатите коментираат конкретни настани, изјави, однесувања на личности, менталитет, состојби, Цветковски вели дека со нив има цел да упати универзални пораки и да потсети на одредени изгубени вредности. Изложбата е пресек од седумдесетина плакати од циклусот „Црнила“, кои првпат ќе бидат прикажани во печатена форма.