Изложбата „Женски муабети“ на Гордана Винчиќ во Велес

81

Изложба на слики „Женски муабети“ на академската сликарка Гордана Винчиќ ќе биде отворена вечерва, во 19 часот, во Ликовниот салон во Велес. Нејзините дела се наративни и носат длабока мистичност, носталгичност и надреална симболика.

Авторката преку своите дела ги спојува уметноста и личниот развој, а главниот поттик ѝ е фасцинираноста од потсвесното знаење и мудрост што сeкоj чoвeк ги носи во себе. Кај набљудувачот сака да предизвика размисли за мистиката на животот, митологијата и симболиката за достигнување повисоко ниво на свесност и среќа.

Гордана Винчиќ има реализирано повеќе самостојни изложби, меѓу кои една од позначајните е изложбата „Транзиции“ во Санкт Петербург во 2015 година. Во доменот на социјалната работа и политика, Винчиќ во соработка со шведските власти има одржано над 300 визуелно-иновативни ликовни работилници.