Извонреден настап на Наташа Диденко во Бугарија

219

Македонската виолинистка Наташа Диденко, настапи на Меѓународниот франкофонски фестивал „Солеј“ во Созопол, Бугарија, како претставник на државата во музичкиот дел. Диденко имаше соло-концерт во Археолошкиот музеј.

-За првпат настапив на Меѓународниот франкофонски фестивал „Солеј“ во Созопол, Бугарија. Помеѓу многубројните локални посетители, на концертот, имаше гости и од Франција и Русија. Концертот се одржа во единствениот амбиент на археолошкиот музеј, каде има предмети и археолошки ископини стари и по 2000 години. Домаќините презадоволни од мојот настап, ме поканија да гостувам и во други прилики, како во самото летовалиште, така и во други градови и летовалишта во земјата – истакна Наташа Диденко.

Таа нагласи дека овој соло концерт е организиран со поддршка на Културно-информативниот центар на нашата земја во Софија.

Покрај концертот на Диденко, на фестивалот со свои дела се претставија четворица ликовни уметници од земјава, а беа прикажани и три краткометражни филмови за Охрид, Струга и Крушево.

Зоран Антоски