„Да го поздравиш и да ми го бациш“ во МКЦ

138

Tеатарската претстава „Да го поздравиш и да ми го бациш“, во продукција на здружението „Артопија“, вечерва ќе биде изведена во џебното кино на МКЦ, со почеток во 21 часот.

„Да го поздравиш и да ми го бациш“ е документарна претстава, авторско дело на четворица актери (Бојан Кирковски, Наташа Петровиќ, Ненад Митевски и Симона Спировска Костовска.) и една режисерка ( Билјана Радиноска).

Ја раскажува приказната за растењето, за соништата за себеостварувањето и за соочувањето со општествените механизми на функционирање.

Темите што се отвораат во претставата (уметноста во себе, надежите, стравовите, борбите за остварување на креативниот потенцијал…) се одраз на личните искуства на актерите и зборуваат за борбата за индивидуална слобода.

Каков треба да биде тетатарот денес? Кое е неговото место во опшетството? Кое е местото на младинците во општеството во кое живееме? Претставата зборува и за: емотивната слика на индивидуалниот внатрешен конфликт помеѓу интутитивното и рационалното, за слика за вакуум просторот помеѓу „каков сакаме да биде животот“ и „каков животот навистина е“ итн. Севкупно, актерите на сцена поставуваат прашања и отворат дилеми барајќи начин да ги одговорат.

Претставата не е наменета за лица под 16 години.