Дарежливиот културен рај на музејот „Ван Гог“

459

Музејот „Ван Гог“ во Амстердам сега се приклучи на долгиот список на галерии и музеи што виртуелно ги отвораат своите врати за виртуелна посета на нивните колекции, само преку еден клик. Најголемата колекција на Ван Гог во светот содржи 200 слики, 500 цртежи и околу 700 букви – ова е дарежливиот културен рај што го нуди музејот „Ван Гог“, кој секоја година привлекува сè повеќе обожаватели на сликарот во Амстердам.

Во голема мера погрешно разбран и долго време сосема непознат во текот на својот живот, холандскиот уметник сепак успеа да го збогати текот на сликарската историја, каде што тој сега е признаен како еден од најголемите мајстори.
Поврзан со постимпресионистичкото движење, неговото богато творештво (составено од повеќе од 2.000 слики и цртежи) имаше еднакво значајно влијание врз фовизмот и експресионизмот, предвидувајќи некои од најголемите трендови во историјата на сликарството. Затоа беше неопходно да се создаде квазихрам посветен на уметникот, преку кој би се проширил опсегот на неговите дела. Тука може да се откријат најголемите ремек-дела на сликарот, како што се познатите „Сончогледи“, „Јадачите на компири“, „Бадемови цвеќиња“, па дури и „Сејачот“.

Накратко, тоа е монументална колекција, составена од илјадници дела што сега може да се откријат на интернет, според една или повеќе теми, како пејзажи, цвеќиња и автопортрети.