Во Кинотеката изложува фотографот Коста Дупчинов

42

Во Кинотеката на Македонија е отворената втората самостојна изложба на фотографот Коста Дупчинов, „Носталгија – втор дел“. Изложбата на уметнички фотографии тематски е продолжение на првата изложба „Носталгија“ од пред неколку години, а овој пат фокус на Дупчинов се старите занаети. Станува збор за 34 фотографии испечатени на фотоплатно.
– Колекцијата на фотографии е составена од моменти и емоции доловени преку уметничка фотографија. Портрети на херои на едно време, занаетчии и нивните дела, додека нивното време минува, нивните дела и занаети остануваат безвременски, со носталгичен став гледаат кон минатото. Овие занаети се инструментални за многу заедници низ историјата, а услугата што им ја прават на луѓето е немерлива, но, за жал, умира во нашиот современ свет. Овие портрети зборуваат токму за тие занаетчии, фатени во околината на работата на нивните животи. Единствените занаети за кои ги поминале нивните животи сега стануваат минато, со моќно чувство на носталгија, што нè тера да сакаме овие занаети никогаш да не завршат – се вели во најавата за изложбата.