Блескав настап на „Игњац Фукс“ во „Света Софија“

34

Во црквата „Света Софија“ во Охрид, во рамките на „Охридско лето“, завчеравечер настапи хрватскиот октет „Игњац Фукс“, кој, како што посочуваат од фестивалот, „прозвучи прекрасно и со својата романтична мелодична интерпретација, поетика и емотивни бранувања создаде релаксирачка атмосфера“. Ова не беше првпат октетот да настапи на овој фестивал, а секој нивен настап се смета за празник за фестивалската публика.

– Блескавото музицирање избиваше од длабочината на осумтемина музичари, кои и годинава изненадија со изборот на програмата, со која се претставија во акустичната црква. Тие го избраа првиот романтичен композитор, Франц Шуберт (1797-1828), кој во својот краток животен век од 31 година напишал околу 600 соло-песни, симфонии и камерни дела од голема уметничка вредност – укажаа од „Охридско лето“. Член на октетот е македонско-хрватскиот контрабасист Илин Диме Димовски, кој е и иницијатор за формирање на ансамблот „Игњац Фукс“ и негов уметнички раководител. Името на ансамблот е всушност првото име на познатиот хрватски композитор Ватрослав Лисински.

– Годинава дојдовме како октет и го отсвиривме Октетот на Шуберт во Еф-дур Д 803, кое е едно од најмонументалните дела во камерната класична музика. Станува збор за многу познато дело во класичните кругови што траеше час и половина. Шуберт е еден од најголемите композитори на класична музика и со големо задоволство го изведовме тоа дело. По потреба, поради концерти, турнеи и проекти, ние го менуваме составот на ансамблот, односно бројот на членови, но основните членови секогаш се трудиме да ги задржиме – изјавил Димовски. Минатата година овој музички состав настапи на „Охридско лето“ како квинтет со дела од класичната и неокласичната музика.

„Игњац Фукс“ е мешовит камерен ансамбл, кој е формиран во јуни 2016 година по иницијатива од Диме Димовски и на српскиот кларинетист Александар Тасиќ. Тој е флексибилен ансамбл каде што членуваат најистакнатите класични музичари од бившите југословенски простори, како што е и случајот со ансамблот на „Но бордерс оркестра“, каде што всушност Тасиќ и Димовски и се запознале. Неговата флексибилност значи дека има поголема уметничка слобода во креирањето на програмата за еден концерт и помага во промовирањето на камерната музика, која се смета за врв на западнокласичниот музички израз. Следната година „Игњац Фукс“ ќе реализира голема балканска турнеја како гудачки квинтет и дувачко трио со кларинет, фагот и хорна.