Ова е главниот виновник за дебелината, а го користиме секојдневно

1028

Тим Бентон, професор од Универзитетот Лидс, изјавил за ББС дека билното масло е еден од главните виновници за дебелината во светот!

Најчесто станува збор за соино и палмино масло, кои станаа се поприсутни во намирниците кои секојдневно ги користиме.

Овие масла се причинител на дебелина, исто како и пченицата, пченката, шеќерот, јачменот и компирот.

Во изминативе триесет години производството на билното масло значително порасна, што овозможи ефтин увоз и извоз на истото масло, па со самото тоа и пристапност како и голема потрошувачка. Со тоа е поврзана и дебелината која во светот двојно се зголеми од 1980 година па се до денес.